Blog és sikersztorik

kifogyas-fogyasom-harom

Fogyásom története III. – Egyszer fent, százszor lent

Olvasási idő: 4 perc

Fogyni amúgy tök egyszerű. Még a dietetikusomtól tanultam az alapszabályt: ha többet égetsz el, mint amennyit beviszel, fogyni fogsz. Logikus, ugye? Akkor már csak annyi a dolgom, hogy megnézem, mennyit vihetek be (vannak erre tök jó kalkulátorok), és nem eszem többet annál. Probléma letudva. Itt írtam már arról, hogy az első 50 kiló szinte lesuhant rólam. A fenti elvet követtem, és vitt a lendület. Szinte megingás nélkül. Akkor még nem tudtam, hogy az igazi szívás még hátravan.

Mert ha elindulsz egy cél felé, és jó irányba haladsz, sikerélményeket élsz át. Úgy érzed, kézben tartod a helyzetet, érted mi miért történik, tudod, mit kell csinálnod az eredményhez. Már-már gyerekjátéknak tűnhet az egész. Olyannyira, hogy kisebb csalásokat is megengedsz magadnak. Előbb hetente egyszer-kétszer. Aztán naponta. Aztán újra az egész életed csalássá válik. Először csak nem fogysz. Stagnálsz, mert szinten tartod az eredményt, az utolsó pillanatban mindig visszarántod magad a helyes útra, végül talán hízni is kezdesz. Így szedtem vissza nyolc kilót. Kerek két hónapig nem álltam mérlegre, mert nem mertem. A környezetem mit tudott erről szerinted? Semmit. Szépen visszatértem a jól kitaposott hazug útra, de nem azért hazudtam, mert akartam, hanem azért, mert magam sem voltam hajlandó meglátni, hogy mit csinálok. Mindig megvolt a magyarázatom arra, hogy éppen miért ehetem meg azt a valamit, és éppen miért nem fogyok. Csöbörből vödörbe. Pofánvágott, mert azt hittem, hogy ezen már túlvagyok, és nem kell többé küzdenem saját magammal, a zabálási vágyammal, a lelkiismeretemmel. Óriási bűntudatom volt. Aztán megráztam magam, és fogytam. Aztán elhagytam magam, és híztam.

Rájöttem: bitang nehéz dolog ez. A fogyás nem szimpla matek. A túlsúlyos, vagy arra hajlamos ember ugyanolyan függő, mint az alkoholista. Ugyanúgy menekül, de ő a kajába: eszik, ha feszült, eszik, ha unatkozik. Eszik, ha bánat éri, eszik, ha jutalmazni akarja magát. Eszik, mert az evés instant öröm. Legalább arra a pár percre jól érzi magát.

Az egészben ez az egyik legnehezebb: felismerni, ha ferdítesz. Szembenézni vele, kilépni a tagadási fázisból, meglátni és beismerni, hogy kamuzol. Pedig ha jól eszel, és nem fogysz, kamuzol. Ha az étrendedet kiegészíted egy-egy falat sajttal, egy kocka csokival, bármivel, ami nincs a tervedben, kamuzol. A fogyás csakis kőkemény elhatározással és könyörtelen következetességgel lesz fogyás. Mondhat bárki bármit, a fogyáshoz nem vezet könnyű, lemondások nélküli út.

Ezt magamtól kellett belátnom. Vonyítottam a fájdalomtól, mert azt kellett magamtól megvonnom, ami az egyik legkedvesebb volt a szívemnek. Azért, hogy megtartsak valakit, aki ugyancsak kedves. És mivel a fogyás nem működik legalább egy nagyon komoly cél nélkül, rögtön kaptam is egyet: az érzést, hogy az életmódom miatt elveszíthetem azt az embert, aki a világon a legfontosabb nekem. Letaglózott. Egy pillanat alatt született meg a következő döntésem. Vásároltam egy biciklit, amire másnap felültem, és amiről azóta sem szállok le. Beköltözött az életembe a rendszeres sport, és a magammal szemben alkalmazott végtelen következetesség. A történetemben nincs több csavar. Egyszerűen megcsináltam.

Még mindig fogynom kell, hiszen a testemen pang egy csomó bőr, ami megakadályoz egy célban: hogy a családommal együtt strandolhassak. Ehhez plasztikai műtétekre lesz szükségem, amit az orvos addig nem kezd el, amíg a testtömegem nem csökken 95 kg alá. Én 92 kilót tűztem ki magamnak. Rettenetesen szenvedek vele, mert a testem nagyon nehezen adja az utolsó kilókat. De megcsinálom, addig nem nyugszom. Tudod, hogy? Ugyanazzal a következetességgel, amivel az előző 104 kiló lement. Hidd el, nekem sikerülni fog, mert annyira kristálytiszta a kép, ha becsukom a szemem, és elképzelem az első alkalmat ott a strandon, hogy minden kaja elmehet a picsába, ami nem szerepel az aznapi tervemben.

Szóval, ha te is beismerted, hogy nem stimmel, amit csinálsz, az már fél siker. Ha még próbálkozol valamilyen divatdiétával, vagy tízezreket költesz mindenféle löttyökre és bogyókra, csináld. Ha már meguntad, és igazi megoldást akarsz, akkor keress meg. Gyere el egy ismerkedő beszélgetésre, erre a vendégem vagy. Aztán kezdjünk bele az igazi  munkába, és szabadulj meg egyszer és mindenkorra a túlsúlytól, ami megnyomorítja az életedet.