Blog és sikersztorik

fogyokura-nyaron

Fogyókúra nyáron?

Olvasási idő: 3 perc

Gyakran hallom, hogy a nyár nem a legideálisabb időszak a fogyókúrára. Nyaralás, kerti partik, ballagás, esküvők, augusztus huszadika, fesztiválok, miegymás.

Jaja, tök érthető. Igazából már úgysem jött össze a lapos/kockahas a strandszezonra, hagyjuk az egészet a picsába, és élvezzük az életet. De engedd meg, hogy feltegyek egy kérdést:

Melyik az alkalmas időszak?

Egyik sem :-) Hiszen télen ott a karácsony, a farsang, a depi, a forraltbor. Ősszel a nyárutó, az utolsó langyos esték. Tavasszal meg a húsvét és a pünkösd, kész agyrém. Igazából kiderül, hogy az egész év alkalmatlan mindennemű fogyókúrára. Tulajdonképpen esélytelen, hogy bármikor huzamosabb ideig megtartsunk bármilyen szabályrendszert. Mindig van ünnep, mindig van alkalom, felmentés, önigazolás.

Két dolgot biztosan tudok:

  1. Ha igazán akarsz valamit, akkor tök mindegy, hogy milyen évszak/napszak van, megteszed, amivel közelebb kerülsz hozzá.
  2. Minden időszak egyaránt lehet alkalmas és alkalmatlan a fogyókúrára. Ez maximálisan hozzáállás kérdése.

De akkor mégis hogyan csináljam?

Naaa, ez egy előremutató kérdés. A dolog könnyebb, mint gondolnád:

  1. Válaszd külön a nyaralást a nyár többi részétől. A nyaralás egy maximum két hetes időszak, ez szóljon a súlyod megtartásáról. A maradék két és fél hónap legyen a fogyásé.
  2. A nyaralás lényege, hogy otthon maradnak a problémáid, kikapcsolódsz és jól érzed magad. Akkor tedd azt. Mértékkel. A fele pont elég lesz mindennek. Fél lángos, négy helyett két gombóc fagyi, kettő helyett egy palacsinta.
  3. A nyár maradék két és fél hónapjában pedig koncentrálj. Akármekkora túlsúly van rajtad, átmenetileg kell kiemelkedő önmegtartóztatást gyakorolnod. A fogyókúrád nem az egész életedre szól, az álomsúlyod megtartása már egész más játéktér lesz. Erről írok majd külön is.
  4. Készülj előre: kerti partira, esküvőre mész délután? Szuper, akkor egyél kevesebbet reggel és délben, és hagyd ki a vacsorát.
  5. Az eseményeken pedig kóstolj meg bátran mindent. Hogy kell kóstolni? Apró adagokkal, lassan, sok zöldséggel, a lehető legkevesebb cukorral és finomított szénhidráttal.

Hiszem, hogy a fogyás nem a szenvedésről, maximum némi lemondásról szól. Meg fogod találni az egyensúlyt, és érezni fogod a pontot, amikor túleszed magad. Na, ott kell tudni megállni. Én nem mondom, hogy ez könnyű, de valamiért mégis fogyni akarsz, az pedig nem megy anélkül, hogy megfizetnéd az árát. Feladni pedig semmi értelme, lásd az írás elejét: egyik időszak sem lesz alkalmasabb a fogyásra. Mindig megtalálod majd a kifogást arra, hogy miért nem tudod megtartani azt, amit elhatároztál. Hidd el, 107 kilót fogytam, tudom, miről beszélek.