Blog és sikersztorik

kifogyas-keszulj-fel

Készülj fel!

Olvasási idő: 3 perc

A magyarok több mint fele hízott a Covid első három hulláma során. Sokan nem is keveset. Az a mondás járja, hogy a felnőtt magyarok 50 millió kilót szedtek össze az első három hullámban. Az mondjuk derék eredmény (bár kíváncsi vagyok arra, hogy levonták-e, amit én leadtam :-D ). Tuti neked is volt olyan, hogy egy rég nem látott kollégád szembejött a folyosón, és te próbáltad eljátszani, hogy nem veszed észre, mennyire helyzetbe hízta magát. Csak az a baj, ha ezt éppen rólad gondolták mások.

Amúgy teljesen felesleges csodálkozni ezen az egészen. Azt tapasztalom, hogy az elhízás – elsősroban – a stressz vagy/és az unalom okozta túlevés számlájára írható. Márpedig pont stresszből és unalomból akadt azért bőven 2020 márciusa óta. Aki otthon maradt, ahogy a mi Palink kérte, és otthonról végezte a munkáját, akár azt is meg tudta tenni, hogy napokon-heteken keresztül ki sem mozdult a négy fal közül.

Az első hét szórakoztató volt, a második már kicsit ijesztő, a harmadik ijesztő és unalmas is, aztán már csak szimplán dühítő és unalmas, míg végül maradt a beletörődés, és persze az egyre növekvő unalom. Mozgás szinte semmi, a lakásokra vagy házakra jellemző kis távolságok megtétele nem éget túl sok kalóriát. A kaja meg ugye örömforrás. Instant, elérhető, rendszeres öröm. Kurvajó.

Összegezzük: egy új, ismeretlen helyzet okozta szorongás, az elveszített családtagok, barátok, ismerősök okozta szomorúság, egy láthatatlan ellenség okozta félelem, az elszigeteltségből következő unalom, a bezártság eredményezte teljes mozgáshiány. Min is csodálkozunk? 

Ha híztál a pandémia kezdete óta, az annak a jele, hogy a „maradjotthon” időszakban legalább ugyanannyit ettél, mint előtte. Ha ezt megfejelted a plusz stressz és unalom csillapításául magadba tömött egészségtelen cuccokkal, annak mára garantáltan megvan az eredménye. Lehetett volna másképp csinálni, de az már mindegy. Te így csináltad. Már így történt, kérlek, ne ostorozd magad érte. Nem szeretném, ha bánatodban ennél még valamit.

Inkább:

  1. A legfontosabb, hogy készülj fel! Ha figyeled a híradásokat, látod, hogy megvan az esélyünk még néhány otthon töltött hétre/hónapra. Remélem, hogy nem lesz igazam, de számolnunk kell vele. És ha így lesz, akkor stratégiával kell rendelkezned a szokásaid ellen.
  2. Kezdj el megszabadulni a feleslegtől még ma. Magától nem fog eltűnni rólad. Nekem tök mindegy, milyen módszert választasz. De mégis inkább olyat válassz, amit be tudsz tartani, nem jojó lesz a vége, és tényleg eredményes lesz.

Mellesleg én pont tudok egy ilyet. Válassz engem az élő lelkiismeretednek, mert az az egy biztos, hogy én csírájában ölöm meg a „kurválkodást”. Csak cselekdj, mert nem győzöm hangsúlyozni, ez a helyzet nem oldódik meg magától. Csak tőled, a döntésedtől, a cselekvésedtől, a kitartásodtól. Nem könnyű, de hidd el, megéri.