Blog és sikersztorik

Hogy segíts neki?

Olvasási idő: 4 perc

Hogyan vedd rá az elhízott férjedet, feleségedet, barátodat, anyádat, apádat, gyerekedet arra, hogy ne hízzon tovább, sőt, fogyni kezdjen?

Ami biztos: ne baszogatással próbálkozz!

Gondold csak el, ő egész nap a saját testében él. A nap minden percében, látja, érzi, viseli, elviseli, gyűlöli, szidja. Tapasztalatból mondom, hogy tele van feszültséggel, önutálattal, önsajnálattal, indulattal. Ha te is piszkálod, az csak erre tesz rá még egy lapáttal, nő benne a feszültség, és azt csinálja, amit mindig, ha kivan: eszik. A baszogatással csak azt éred el, hogy még többet.

Ha a tányérját figyeled, ha beszólsz neki (pláne mások előtt), ha folyamatosan célozgatsz a súlyára, csak még hülyébbnek érzi majd magát, és olyanná válik, mint egy sarokba szorított gyerek. Duzzogni fog, magyarázkodni, aztán igyekszik majd elkerülni azt a helyzetet, amibe sodortad. És eszik. Elbújva, sutyiban.

Valószínűleg ezt nem érted. Nem érted, hogy miért van ekkora hatalma a kajának fölötte, hogy miért nem bírja megállni, hogy miért ilyen akaratgyenge, és miért nem vigyáz jobban magára. Örülj neki, ha nem érted… Próbáld meg elfogadni, hogy ő másképp viszonyul a kajához, mint te. Azt gondolja, hogy megnyugtatja, így szeretgeti magát, így fújja ki a fáradt gőzt. Meg kell még tanulni egy nagyon fontos leckét.

Ő nem hülye, és valószínűleg nem is téged akar bántani azzal, amit csinál, csak csinálja, mert jön a mindent elsöprő késztetés és kényszer. Pedig hidd el, tetszeni akar magának, neked, a világnak, semmi másra sem vágyna jobban, de az a keményebb, sokszor kilátástalannak tűnő út, amire nem érzi magát képesnek.

Mivel próbálkozz?

A kövér embereket az egész világ bántja. Vitatkozhatnánk arról, hogy ez mégis kinek a hibája (igen, az övé), valószínűleg egyet is értenénk, de ez mind nem számít, mert most a megoldást keressük, nem a felelőst. Összeszedtem pár dolgot, ami talán neked is segíthet:

  1. Tarts szünetet! Ha régóta baszogatod, egy hónapig hagyd békén. Nincs félreérthető megjegyzés, bántó pillantás, kellemetlen kérdés, kezeld úgy, mint bárki mást, aki nem hízott el! Régóta megszokta már, hogy kapja az ívet tőled, adj neki egy kis időt, hogy észre vegye, ez már a múlté.
  2. Beszélgessetek! Bármiről, és sokat. Hallgasd meg az érzéseit, és hagyd, hogy ő maga kanyarodjon a témára! Biztosítsd arról, hogy szereted, nyugodtan beszélj az érzéseidről neki (az elhízása miatti fájdalmadról, félelmeidről, kétségbeesésedről is), de a végén mindenképpen éreztesd vele, hogy számíthat minden szinten rád, a támogatásodra. Engedd, hogy feldolgozza ezt, próbálj kicsit türelmes lenni!
  3. Mutass példát! Valóban segíteni akarsz? Kezdj el odafigyelni a saját életmódodra, és bátran számolj be a sikereidről és a nehézségeidről is. Azt kell látnia, hogy bár nem könnyű, bárki képes erre a változtatásra.
  4. Gondolkodj! Ha hazaviszed a csokit, a péksütit, le fog rá csapni. Nincs ezekre szükség – napi szinten semmiképpen. Nem, a gyerekeknek sincs, és neked sem. Ha te csokit eszel mellette este tízkor, miért várod el tőle, hogy ő ne tegye?
  5. Legyél figyelmesebb! Kérdezd meg, mit szeretne enni, és készíts olyat, ami neki megfelelő. Egy család sem halt még bele abba, ha salátát ebédeltek vasárnap a rántotthús-krumplipüré kombó helyett. Viszont több család is boldogabbá vált már attól, hogy megmentettek valakit, aki nekik fontos volt.
  6. Beszélgessetek! Folyamatosan. Bátran kérdezz rá a nehézségekre, és mindig ismerd el a sikereket, a legapróbbakat is! Ezzel rengeteget segítesz.

A függőségünk alapja valahol a lelkünk mélyében van. Hosszú évek munkájával, megfelelő támogató szakember bevonásával ez visszafejthető, helyrerakható. Viszont a szokások már ma is kezelhetőek, még ha a késztetés mindig ott is lesz. Nekem is itt van ugyanis. Hiába fogytam 112 kilót, a késztetés, hogy egyek, a mai napig velem van. Vannak könnyebb és nehezebb időszakaim, járok pszichológushoz, de tudom, hogy még bőven van min dolgoznom. Megtanultam kezelni a szokásaimat, a függőségemet, ezért tartom a súlyomat, és ugyanezt tanítom minden mentoráltamnak is.  Ugyanígy bárkinek sikerülhet.

Minden sorstársam nevében köszönöm, hogy ezt elolvastad. Tudom, hogy a te helyzeted sem egyszerű, és azt is, hogy bánt, hogy elhízott. Tudom, hogy segíteni akarsz, csak arra kérlek, próbálj taktikát váltani! A szeretet-megértés-támogatás trió viszont sokkal eredményesebb minden másnál. Hajrá! Valaki nagyon hálás lesz ezért neked.